logo

שאלות ותשובות

בניה ירוקה – שאלות ותשובות

רוצים לעשות בניה ירוקה בישראל או סתם להקפיד כמו שצריך על אדריכלות ועיצוב פנים ברמה גבוהה שלא מזהמת את הסביבה? ריכזנו עבורכם את המידע הנחוץ כדי לעשות זאת.

ש. מתי כדאי לפנות לאדריכל?
ת. כדאי לפנות למשרד אדריכלים המתמחה בעבודה ירוקה ותכנון מראש בצורה אקולוגית לפני שבונים מבנה או בניין חדש. זה תמיד קל יותר לתכנן מראש, וגם זול יותר ככל הנראה, מאשר לעשות טלאים ותיקונים מאוח יותר. כאשר רוצים לעשות בניה ירוקה, למשל, שכוללת מערכת סולארית ביתית – כדאי לפנות למשרד אדריכלים או מעצבי פנים המתמחה בכך כמה שיותר מהר.

ש. האם פרויקט עיצוב פנים יוקרתי דורש תכנון רב יותר מאשר עיצוב רגיל?
ת. עיצוב דירות יוקרה דורש הכנה מוקדמת, בעיקר של לוחות זמנים ותקציב. בבתים יקרים יש ייבוא של חומרים והרבה מאד אספקטים שיש לקחת בחשבון מראש, ולכן כדאי לקבוע פגישת היכרות עם משרד עיצוב ואדריכלות פנים כמה שיותר מהר. חשוב לבדוק תקציב, כימיה אישית ותיק עבודות.

ש. איך נקבע מחיר העבודה?
ת. משרד אדריכלים קובע את המחיר של העבודה מראש, בצורה גלובאלית. זה כולל תכנית עבודה מפורטת, פגישות של תכנון, והוא עושה את תהליך הבירוקרטיה, התכנון המקצועי והביצוע. בין היתר הוא אחראי על פיקוח בניה בין אם ירוקה ובין אם לאו.

ש. מה יכול לייקר את העבודה?
ת. אם אתם נכנסים להליך בדירה לא חדשה, חשוב לקחת בתקציב את עניין השיפוצים שאולי עלולים לצוץ. עיצוב קירות בגבס הוא אחת האופציות האקולוגיות, הזולות והיעילות שקיימות עבורכם בשוק.

ש. האם אוכל להבין את התהליך בקלות?
ת. התכניות המפורטות מיועדות לבעלי מקצוע, ולכן אל תצפו להבין את השרטוטים עצמם. חשוב שהתהליך יהיה שקוף לשני הצדדים.

ש. איך אשיג בעלי מקצוע שישלימו את עבודת המעצב?
ת. אפשרי לבקש מהאדריכל שימליץ לכם על בעלי מקצוע שהוא מאמין להם ועובד איתם אבל כמובן שאתם לא חייבים לבחור דווקא בהם. הכל במסגרת לתקציב.

ש. כמה זמן אורך שיפוץ בבית?
ת. שיפוץ ממוצע אורך מספר חודשים, קחו זאת בחשבון וחשבו אם אתם רוצים לעזוב בינתיים / אם יש לכם לאיפה ותכננו זאת מראש.

ש. איזה סוג של מעצב פנים כדאי לשכור?
ת. חשוב לבחור מעצב פנים שיש לו סגנון אישי אבל שהוא גם יודע להתאים את עצמו בצורה טובה ללקוח. הוא נותן שירות, אל תשכחו.

ש. מה ההבדל בין אדריכלות ועיצוב פנים?
ת. אדריכלות ועיצוב פנים הם שני מקצועות שונים. אדריכל רשאי לחתום על יותר דברים מאשר מעצב – ולכן התאמת בעל המקצוע נדרשת לפי גודל / דרישות הפרויקט שלכם.

ש. במה עליי להתחשב בעת עיצוב הבית מחדש?
ת. הגורמים החשובים להתחשב בהם בעיצוב הבית מחדש: מס' הדיירים בבית, מה הגילאים שלהם, איפה אתם גרים (בסביבה ובבית פנימה), מה נשאר ציבורי ומה נשאר פרטי, דפוסי מחייה של דרי הבית, צרכים מיוחדים של דרי הבית.

ש. האם קיים תקן מסודר של בניה ירוקה?
ת. בהחלט. התקן קיים, אושר בממשלה לפני מספר שנים ומספרו 5281. אפשר להשיג אותו בכל עירייה וגם באתר משרד הגנת הסביבה ובאתר מכון התקנים הישראלים. הוא מגדיר היטב מהי בניה ירוקה בישראל ואיך צריך לנהוג בהקמת מבנה חדש או בשיפוץ מבנה קיים כדי לקבל רישוי עסק או היתר בניה לצורכי מגורים. לתקן יש ספיחים ספציפיים המתמחים במבנים ציבוריים ובמיוחד בבתי ספר. הממשלה עובדת על הרחבה של התקנים בימים אלו.

ש. בניה ירוקה מהי?
ת.
היא בניה שמתחשבת בסביבה, בין אם בשיפוץ ובין אם בבניה חדשה שלוקחת בחשבון בניה חסכונית כתהליך וגם בניה ברת קיימא כמוצר שנשאר לאחר שהתהליך הסתיים ויש מבנה גמור. התקן המדובר בסעיף א' לוקח בחשבון מבנים שהסיכון שלהם לסביבה הוא מראש נמוך, ורק מקפיד שהשיפוץ שלהם יעשה בתנאים שומרי סביבה. אם המבנה המדובר הוא בעייתי לסביבה, יהיו עליכם כללים אחרים וקפדניים יותר של המשרד להגנת הסביבה.

ש. מהו הדבר הראשון שכדאי לקחת בחשבון בשיפוץ לקראת בניה ירוקה?
ת. הגג. הוא חשוב מאד. למשל, רעפים נחשבים "ירוקים". גם אנרגיה סולארית שמוצבת על הגג נחשבת ירוקה וגם ישראלית מאד – ובתקווה תיכנס לשימוש בשנים הקרובות בצורה מאסיבית יותר. רעפים, על אף שהם ירוקים, לא נפוצים כאן כל כך – כי אין כאן שלג ויש כאן הרבה מאד שמש חמה.

ש. האם מצויין על מוצר שהוא מוצר ירוק?
ת. בהחלט. אם אתם מתלבטים לגבי נורה, למשל, נכון התקנים הישראלי מציין על גבי האריזה האם היא שומרת על הסביבה או לא. הדוגמה המוכרת ביותר היא תווית שמירת האוזון שיש על מטהרי אוויר ודאודורנטים. המכון בודק את הפליטה של החומרים שיש במוצר (או בייצורו) וגם על תהליכי הכלייה שלו.

ש. האם חשוב לצבוע את הבית בצבעים מסויימים?

ת. בניה ירוקה בעיקר לוקחת בחשבון שני אספקטים – גוון (ככל שבהיר יותר יהיה לכם פחות חם ואז תחסכו בעלויות / אנרגיה של מזגן) ושמירה על הסביבה. היום רוב הצבעים שומרים על הסביבה, אבל בדומה לסעיף ד', כדאי שתבדקו האם המוצר אכן אקולוגי.