logo

מאמרים וטיפים

היתר בניה הוא אחד האלמנטים החשובים ביותר באדריכלות. הרי ללא אישור הרשויות – איך אפשר לבנות בניין? אישורי בניה ניתנים על ידי ועדת התכנון המקומית, והיא מאשר את ההנדסה, הבניה וההריסה של מבנים ברשות הציבור.

היתר בניה כולל בדרך כלל תיאור מילולי של הבקשה (הנדסה, בניה, הריסה) + גרמושקה, נייר מקופל ברוחב של 20 סנטימטר, המכיל שרטוט מדויק של הבקשה ומועברים לוועדה לתכנון ובניה. על השרטוט צריכים להופיע: שם מגיש הבקשה, שם האדריכל, שם המהנדס, שמות בעלי הזכויות בנכס, תוכניות בנין עיר החלות על הנכס נשוא היתר ועוד. במקטע השני של השרטוט ישנם הסברים לגבי חלוקת השטח שכבר קיבל היתר בניה. בחלק השלישי, שרטוט המגרש. בחלק הרביעי חישובי גודל השטח. במקטעים הבאים – שרטוטים בגודל של 1:100.

מי צריך להגיש בקשה לאישורי בניה?
על פי החוק, צריך להגיש את שני המסמכים המורכבים הללו של רשויות אישורי בניה אם מדובר בבניינים מהסוגים הבאים: הקמת בניין חדש, הריסת בניין קיים, תוספת / שינוי חיצוניים בניין קיים (כולל חניה עם גג, גדר, פרגולה, תוספת בניה), שינויים שפוגעים מבנה הקיים של הבניין (למשל, עמודים!), בניית דרך חדשה או סלילת כביש, הנחת תשתיות, שינוי התוואי ביחס לאישור הקודם שניתן, הצבת מבנים זמניים, הרחבה בשטח המבנה.

מה אומר החוק בנושא היתר בניה?
על מנת לשנות תוואי של מבנה קיים, צריך הסכמה של 75 אחוז מדיירי הבניין בכתב.
כולל תוספת בניה של מקלט או ממ"ד בדירה,אפשר להגיש תכנית גם אם הרוב הדרוש לא התקבל, אם כי זה מסובך יותר ומוריד את הסיכוי להתקבל. אם הגשתם כך, האנשים שהתנגדו יקבלו מכתב רשום מהעירייה בו יצטרכו לנמק בכתב מדוע הם מתנגדים. התקנה הזו באה לסייע למבקש הרחבה – כדי שבקשתו לא תדחה בגלל מניעים פסולים. היה והתקבלה ההצעה, יש להגיש מפה טופוגרפית המתארת את איך יראה הבניין לאחר השינוי וזאת על מנת לחייב את המבנה להיראות בצורה מסוימת מראש.

 


10 טיפים לבניה ירוקה


בניה ירוקה היא מונח שמשתמשים בו הרבה בשנים האחרונות. האם אנחנו יודעים במה מדובר ואיך אנחנו יכולים להפוך את הבית שלנו בית ירוק? הנה כמה טיפים שיכולים לסייע לכם לעשות בניה ירוקה בבית.

א. ראשית אתם יכולים להפוך את הבית שלכם לבית ירוק אם תדעו לבחור חומרים לשיפוץ שיחסכו לכם בזיהום הסביבה. בנייה ירוקה בישראל היא אכן לא דבר שמחנכים אותנו אליו, אבל תמיד אפשר לבנות בבית עם פחות פלסטיק, וחומרים הרבה יותר "קיימים", כמו אבן, מתכת ודברים שמתכלים פחות.

ב. אם אתם מתלבטים איפה לגור, נסו לחפש עיר שחושבת ירוק. תכנון נכון של בית ירוק הרבה יותר קלה בעיר שיש לה חשיבה של בניה ירוקה. ישנן ערים כאלו בארץ, שחשבו ירוק מההתחלה. רוב העולם מתגורר היום בערים, ואתם יכולים לבחור איפה לגור. זו החלטה מוסרית ראשונה במעלה, מכיוון שהבחירה לגור בעיר ירוקה היא חשובה לכל העולם ולא רק עבורכם. יש לזה השפעה מכרעת.

ג. בידוד הוא אחד הגורמים החשובים בבית ירוק. אם תשקיעו בבידוד טוב, לא יהיה חם בקיץ ולא יהיה קר בחורף, ותוכלו לחסוך בהסקה או מיזוג שהם מבזבזים המון חשמל ומשאבים וגם עולים המון כסף.

ד. איטום פתחים גם הוא חשוב מאד. פתח הוא חולייה חלשה בבית, ואם תאטמו אותו – לא יברחו המיזוג / ההסקה ותוכלו לחסוך בהרבה כסף ומשאבים.

ה. אוורור טבעי חשוב מאד לכן השקיעו בהרבה פתחים גדולים (אטומים לבריחה). ככה לא תצטרכו לבזבז חשמל על מיזוג או אוורור. מעבר לכך זה גם בריא מאד – זה מוציא החוצה חיידקים, וגם עושה סרקולציה טובה מאד של האוויר בבית. בניה ירוקה = הרבה פתחי אוויר גדולים ואיכותיים.

ו. אם תצבעו את הבית בצבעים בהירים – תחסכו קליטת שמש בקירות ויהיה הרבה פחות חם בקיץ.

ז. אם יהיו לכם פתחים גדולים, תהיה לכם תאורה טבעית טובה. תוכלו לחסוך בחשמל. לגבי הלילה, ישנן מנורות סולאריות.

ח. לגבי חשמל, תוכלו להשקיע באנרגיה סולארית על הגג. זה עולה קצת כסף בהשקעה ראשונית אבל זה מחזיר את עצמו מהר מאד במדינה שטופת שמש כמו ישראל. בניה ירוקה בישראל חייבת לקחת בחשבון את השמש. זה חוסך הרבה מאד כסף בחשמל ואפשר גם למכור את השאריות של החשמל, אם לא תשתמשו בכל מה שהשמש תייצר לכם לבניין, לחברת החשמל והיא חייבת לקנות אותו מכם.